Składniki:
1. Pół kilograma ziemniaków
2. Pół kilograma polędwicy wołowej
3. 4 suszone borowiki (lub 10 dag pieczarek)
4. 2 cebule
5. Szklanka bulionu
6. 5 łyżek sklarowanego masła
7. 1 kieliszek madery
8. Pół łyżeczki mąki
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plastry, rozbić młotkiem i oprószyć pieprzem. Na patelnię włożyć połowę masła, rozgrzać i zrumienić mięso z obu stron, przełożyć do rondla.
Cebulę obrać i pokroić w plastry, zeszklić na tłuszczu ze smażenia mięsa. Grzyby suszone umyć i namoczyć w małej ilości wody a następnie ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu grzyby odsączyć (bulion zachować) i pokroić w paseczki.
Ziemniaki, obrać, umyć i gotować 15 minut w osolonej wodzie. Po odcedzeniu i wystudzeniu, pokroić w plastry.
W płaskim rondlu rozgrzać resztę masła i układać warstwami: mięso, cebulę, grzyby i ziemniaki. Dodać bulion i rozmieszaną w bulionie grzybowym mąkę i dusić 10 ? 15 minut. Pod koniec procesu duszenia dodać maderę i przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.