Składniki:
1. 12 udek z kurczaka
2. 2 szklanki drobiowego bulionu
3. 1 szklanka jasnego piwa
4. 10 dag wędzonego boczku
5. 4 pietruszki
6. 4 marchewki
7. 20 dag brukselki
8. 1 por
9. 2 łyżeczki kminku
10. Olej
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Udka umyć i osuszyć. Natrzeć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na patelni mocno rozgrzać olej i obsmażyć na rumiano udka ze wszystkich stron.
Boczek wędzony pokroić w kostkę i także obsmażyć. Udka poukładać w brytfance, posypać usmażonym boczkiem i kminkiem. Wlać bulion i piwo i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza (15 ? 20 minut pod przykryciem).
Warzywa oczyścić, umyć i pokroić. Po 20 minutach dołożyć do brytfanki z udkami oczyszczone i pokrojone warzywa, nakryć i dusić aż warzywa będą miękkie (w razie potrzeby podlać bulionem). Podawać z ziemniakami.