Szyszki ryżowe to niekrępujący deser, który przygotować można dosłownie w kilka chwil. Nie wymaga on wielogodzinnych działań w kuchni, a jest bardzo smaczny i pożywny. Do wykonania szyszek ryżowych potrzebować będziemy przede wszystkim ryżu preparowanego. Można go kupić w sklepach spożywczych. Dziś nie jest sprzedawany w takiej dużej ilości, jak przed laty, ale wytrwali poszukiwacze produktów spożywczych na pewno gdzieś na niego natrafią. W rondelku powinniśmy rozpuścić czekoladę. Najlepsza do tego jest mleczna, ale znamy osoby, którym odpowiada także gorzka lub nawet biała. Po roztopieniu czekolady wsypujemy do garnka ryż, póki czekolada jest jeszcze ciepła, bo lepiej wszystko będzie się lepić. Po wymieszaniu składników lepimy szyszki. Najlepiej wyglądają w kształtach okrągłych lub owalnych. Po uformowaniu i wystygnięciu zupełnym schładzamy je w lodówce, aby forma się utrwaliła. Wystarczy przechowywać je w lodówce przez mniej więcej godzinę. Potem można je wystawić na talerze i podać gościom do popołudniowej kawy. Niektóre cukiernie tuż obok bajaderek sprzedają w swojej ofercie także szyszki ryżowe.
Losowe artykuły:
Przeczytaj także:
Najpopularniejsze wina włoskie
Włochy to kraj o długiej i bogatej tradycji winiarskiej, który słynie z produkcji wyjątkowych win. Znajduje się tu wiele regionów winiarskich, każdy z własnymi,...
Restauracja gościniec Rzeszów
Filtry pospieszne są wykorzystywane najczęściej. Przykładowo, domowe filtry wody, np. do odżelaziania działają właśnie w ten sposób. Prędkość filtracji w takich filtrach wynosi ok....