Spaghetti

Spaghetti, a w zasadzie pasta, to obok pizzy i lasagne bez wątpienia najpopularniejsza potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej. Tłumaczenie, czym jest spaghetti byłoby w dzisiejszych czasach bezczelnością, więc warto tylko wspomnieć, że to nie tylko długi makaron, który najczęściej widujemy na polskich stołach jako spaghetti. Pojęcie pasta oznacza w zasadzie wszystkie typy makaronów, które Włosi spożywają bardzo chętnie. Specjaliści mówią, że idealny makaron na spaghetti powinien być al dente, co po włosku oznacza dosłownie na ząb. Oznacza to, że powinno być lekko twarde, ale nie zbyt surowe. Zbyt twardy lub zbyt rozgotowany makaron na spaghetti to jeden z najczęstszych błędów, który popełniają niedoświadczeni kucharze. Inny typ makaronu, który jest równie często spotykany w potrawach typu pasta, to tzw. tagliatelle. Jest to klasyczny włoski makaron w kształcie długich, płaskich wstążek o szerokości do 1cm. Spaghetti najczęściej przyrządza się z sosem bolońskim, carbonara lub pleśniowym.