Każdy prawie smakosz kocha słodycze, ciasta i desery. Popularne ciasta to niewątpliwie torty, w których dominują różne masy, bakalie, orzechy, kokos. Torty mogą być typowo owocowe np. truskawkowe, malinowe, z dodatkiem kremów czy bitej śmietany. Mogą posiadać bezowe warstwy.
Oprócz tortów i ciast z masą można wyróżnić ciasta z dodatkiem owoców, białego sera, rodzynek. Słodkie kulinaria to również drożdżówki, pączki, strucle. Pączki to zazwyczaj wypieki drożdżowe, mogą być np. z dodatkiem sera, bitej śmietany czy budyniu. Strucle pieczemy zazwyczaj z makiem lub jabłkami.
Rodzajów deserów jest wiele, w zależności od tego, co naprawdę lubimy. Mogą to być desery lodowe z dodatkiem śmietany, owoców, alkoholu, z bezą. Desery kawowe preferowane są przez smakoszy kawy ale i nie tylko. Ogólnie desery mogą być podawane na zimno, na gorąco. Mogą to być np. owoce podawane z różnymi sosami, z dodatkiem ciast, suflety. Może nas tu tylko ograniczyć ilość posiadanych składników. Desery ze względu na sposób wykonania możemy podzielić na: surowe, gotowane, pieczone, smażone.