Składniki:

1. 16 skrzydełek z kurczaka
2. 2 łyżki płynnego miodu
3. Kieliszek wódki
4. 3 ząbki czosnku
5. 2 łyżki przecieru pomidorowego
6. 2 cm korzenia imbiru
7. Olej
8. 1 łyżka octu
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Zagotować w garnku wodę z octem i solą. Skrzydełka umyć i włożyć do wrzątku, gotować na małym ogniu przez pięć minut. Odstawić i trzymać jeszcze przez 3 minuty we wrzątku. Po tym czasie wyjąć i odstawić, aby wyschły.
Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Korzeń imbiru obrać i zetrzeć. W misce wymieszać czosnek z imbirem, wódką, miodem pieprzem, łyżką oleju i przecierem pomidorowym. Włożyć do niej skrzydełka i obtoczyć w marynacie. Pozostawić w chłodnym miejscu, na co najmniej 4 godziny, od czasu do czasu zamieszać. Po okresie marynowania, skrzydełka (po 4 sztuki) zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (20 minut). Podawać z sałatką.