Składniki:
1. 1 kilogram piersi z kurczaka
2. 6 plastrów miękkiego żółtego sera
3. 3 ogórki
4. 2 łyżki musztardy
5. 1 szklanka 30% śmietany
6. 1 kieliszek białego wytrawnego wina
7. 1 łyżka masła
8. Olej do smażenia
9. Kilka łodyżek koperku
10. Papryka
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Zielone ogórki cienko obrać, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne i pokroić w słupki. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić ukośnie na plastry i lekko rozbić, oprószyć solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i papryką.
Na każdym kawałku mięsa położyć plasterek żółtego sera i kilka słupków ogórka a następnie zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami lub związać nitką.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć mięsne roladki z każdej strony na złoty kolor. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykrywką.
Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa rozrobić śmietanę z winem cały czas mieszając i podgrzewać aż do zagotowania a następnie dodać musztardę, masło i cały czas mieszając doprawić do smaku. Włożyć mięso do sosu i gotować aż sos zgęstnieje. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem.