Składniki:

1. 4 sznycle wołowe (duże)
2. 1 duży ogórek kwaszony
3. 15 sztuk małych pieczarek
4. 1 cebula
5. 5 suszonych grzybków
6. 4 łyżeczki ostrej musztardy
7. 1 szklanka bulionu warzywnego lub grzybowego
8. Kilka ziarenek czarnego pieprzu
9. 5 łyżek oleju do smażenia
10. 5 łyżek mąki pszennej
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Grzyby wypłukać, namoczyć a następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły; odcedzić a wywar zachować. Grzybki pokroić w paseczki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ogórek pokroić wzdłuż na cztery części.
Mięso umyć, osuszyć i rozbić na cieniutkie kotlety; posmarować musztardą i oprószyć solą i mielonym pieprzem. Na każdym kawałku mięsa ułożyć kilka piórek cebuli, kawałek ogórka i kilka paseczków grzybków i zawinąć w ciasną roladkę; brzegi spiąć wykałaczką. Każdą roladkę obtoczyć w mące i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Podlać bulionem i wywarem z gotowania grzybów; dodać resztę grzybków a także oczyszczone i przekrojone na pół pieczarki i kilka ziarenek czarnego pieprzu. Przykryć i dusić na niedużym płomieniu około 40 minut aż mięso będzie miękkie. Resztę mąki rozrobić w małej ilości zimnej wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną.