Składniki:
Ciasto:
6 szklanek mąki
1 kostka margaryny
0,25 litra śmietany
8 dag drożdży
Pół łyżeczki soli
2 jajka
Trochę cukru
Farsz:
20 dag szynki
Pół pora
Pół pęczka zielonej pietruszki
Pół pęczka koperku
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Na wierzch rogalików: białko, gruboziarnista sól, sezam
Wykonanie:
Wymieszać śmietanę z jajkami, cukrem, solą i drożdżami. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z margaryną, dodać śmietanę z dodatkami i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać oczyszczonego, umytego u pokrojonego w kostkę pora, zeszklić. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Natkę i koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Połączyć z szynką i dodać do pora. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placki o grubości około pół centymetra, kroić w trójkąty. Każdy trójkąt posmarować białkiem i nakładać farsz, a następnie zwinąć w rogaliki. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Każdy rogalik posmarować białkiem i posypać gruboziarnistą solą i sezamem. Piec pół godziny (190 stopni).