Prawie każdy kocha ciasta i ciasteczka. Te słodkie wypieki zadowolą każdego smakosza. Wyróżniamy proste ciasta, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i takie, gdzie musimy wykonać więcej czynności. Należą do nich np. ciasta z masą, wielowarstwowe. Do prostych wypieków należą np. drożdżówki, ciasta drożdżowe, serniki. Bardziej skomplikowane kulinaria to torty, ptasie mleczka, ciasta z kremami, rurki z kremem.  Pączki są zazwyczaj wyrobem drożdżowym, mogą być nadziewane konfiturą, marmoladą, budyniem, bita śmietaną. Najczęściej smażone są na oleju, smalcu, wykańczane lukrem lub cukrem pudrem. Z ciasta drożdżowego wypieka się również  baby z dodatkiem orzechów, rodzynek, migdałów, skórki pomarańczowej. Ciasto drożdżowe wyrabia się a potem poddaje się fermentacji na około trzydzieści minut. Można z niego piec strucle makowe lub owocowe, drożdżówki. Suchary również produkuje się z ciasta drożdżowego metodą jedno lub dwu fazową i poddawanego dwukrotnej obróbce termicznej. Tego typu wypieki są smaczne i zaspokoją każdy głód.