Składniki:
1. 1,5 kg polędwicy wołowej
2. 30 dag pasztetu z wątróbek drobiowych (pasztet musi być miękki)
3. 40 dag pieczarek lub świeżych grzybów leśnych
4. Pół kilograma francuskiego ciasta
5. 1 cebula
6. 1 jajko
7. 2 ? 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
8. Oliwa
9. Sklarowane masło
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, wyciąć ewentualne kawałki tłuszczu i błon, obwiązać ciasno bawełnianą nitką, aby zachowało ładny kształt. Na patelni rozgrzać oliwę i mięso obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć na folię aluminiową i po przestygnięciu zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Pieczarki (lub inne świeże grzyby) oczyścić, posiekać i wsypać na suchą patelnię, smażyć aż puszczony z grzybów sok odparuje, a następnie dołożyć cebulę i 2 łyżki masła i jeszcze przez chwilę smażyć. Dołożyć pasztet (rozetrzeć go łyżką) i wsypać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Rozwałkować blat ciasta francuskiego i posmarować połową masy pasztetowo-grzybowej, na to położyć oziębione i pozbawione nitki mięso, posmarować resztą masy. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem, zawinąć i skleić brzegi. Na blaszce ułożyć zawinięte mięso ?szwem? do dołu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze pół godziny. Po upieczeniu pozostawić jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Przed podaniem pokroić w grube plastry.