Składniki:
1. Pół kilograma polędwicy wołowej
2. 1 ugotowana marchewka
3. 2 cebule
4. 1 łyżka masła
5. 25 dag pieczarek
6. 2 łyżki startego żółtego sera
7. 2 łyżki mąki pszennej
8. Szklanka bulionu warzywnego
9. Olej do smażenia
10. Konfitura żurawinowa
11. Listek laurowy
12. Kilka ziarenek ziela angielskiego
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Polędwicę wołową umyć, osuszyć, pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem (najlepiej przez folię spożywczą).
Pieczarki oczyścić, cebulę obrać i wraz z ugotowaną marchewką drobno posiekać. Cebulę i pieczarki podsmażyć na rozgrzanym maśle. Do rozdrobnionych grzybów i warzyw dodać starty żółty ser, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem; wymieszać.
Przygotowanym farszem posmarować płaty mięsa i zawinąć spinając brzegi wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej; roladki oprószyć mąką i podsmażyć a następnie przełożyć do rondla, podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na małym płomieniu w razie konieczności polewać bulionem.
Podawać na przykład z francuskimi kluskami i sałatą.