Składniki:

1. 2 polędwiczki wieprzowe
2. 1 łyżka masła
3. 1 cebula
4. 2 łyżki oliwy
5. 1 jajko
6. 3 łyżki bułki tartej
7. 2 łyżki musztardy
8. 2 łyżki oleju
9. 4 jagody jałowca
10. 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i obsmażyć na oleju, zdjąć z patelni, a następnie oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Cebulę obrać i drobino posiekać, zeszklić na tłuszczu, na którym smażyło się mięso dodając łyżkę masła. Zdjąć patelnię z cebulą z płomienia i dodać do niej rozgniecione jagody jałowca i posiekany tymianek. Wymieszać. Przestudzić. Dodać oliwę, tartą bułkę i jajko. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Polędwiczki posmarować musztardą, a następnie masą ziołową. Ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około pół godziny. Po wystudzeniu można zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.