Pizza Margherita

Każdy z nas na pewno uwielbia pizzę. Każdy zapewne również ma swoje top 3 ulubione, ale jest jedna, która przypadnie do gustu wszystkim, czyli Pizza Kwestia Smaku.
Do przygotowania pizzy potrzebne nam będą składniki na ciasto takie jak: 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli (pełna)
Do sosu pomidorowego potrzebne będą:
1 puszka obranych pomidorów
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól
pieprz
Oprócz produktów na ciasto i sos, potrzebne będą nam oczywiście 2 białe kulki mozzarelli oraz 1/2 pęczka świeżej bazylii.

Zapewne dla wielu największym wyzwaniem będzie ciasto, dlatego pokażemy jak zrobić świetne ciasto.

Świeże drożdże należy ogrzać w temperaturze pokojowej. Następnie należy je wymieszać w kubku z ciepłą wodą, dodać cukier i 2 łyżeczki mąki. Aby ciasto wyrosło należy je odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Stopniowo wlewać rozczyn drożdży jednocześnie powoli i bardzo delikatnie mieszając składniki drewnianą łyżką, zagarniając do środka kolejne partie mąki. Na koniec należy wlać oliwę i zacząć powoli łączyć składniki w jedną część. Uformować kulkę i wyrabiać ciasto przez około 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Wyrośnięte ciasto najlepiej podzielić na 3 części i każdą część rozpłaszczyć na dnie blaszki posmarowanej oliwą. Następnie również odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1/2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury 250 stopni Celsjusza. Gdy ciasto nam podrośnie dodajemy dodatki , czyli smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy tartym serem. Pieczemy przez około 9-10 minut, aż boki pizzy będą lekko rumiane , a spód będzie upieczony i chrupiący.