Powszechnie znane jest wiele rodzajów grzybów, popularne w Polsce grzybobranie daje dzieciakom podstawową wiedzę o tych organizmach już od najmłodszych lat. Istnieją jednak gatunki, których nie znajdziemy w lesie. Są to gatunki uprawiane w specjalnych halach. Pieczarki, o których mowa to niezwykle popularne grzyby. Fakt, że nie pochodzą z lasu sprawia, iż niemożliwe jest zatrucie się nimi, w przeciwieństwie do tych, które zbierane są w lasach. Bezpieczeństwo właśnie i fakt, że uprawiane są przez fachowych producentów to gwarancja wysokiego popytu na nie w sklepach. Pieczarkarnia (czyli hala do produkcji pieczarek) to specyficzne miejsce, w którym musi panować odpowiednia temperatura (nie za wysoka i nie za niska) oraz odpowiednia wilgotność, aby można było prowadzić tam skuteczną uprawę. Zbiór plonów następuje średnio po około sześciu tygodniach dla jednej hali. Jeżeli przedsiębiorca posiada więcej hal, może zwiększyć częstotliwość zbiorów, co wpływa w sposób pozytywny na jego zyski, osiągane przy działalności tego rodzaju.