Składniki:

1. 0,75 kg cielęciny
2. 0,75 kg włoszczyzny
3. 10 dag wędzonego boczku
4. 1 szklanka białego wytrawnego wina
5. 0,20 kg wątróbek drobiowych
6. Pół szklanki śmietany
7. 4 kromki chleba tostowego
8. 3 jajka
9. 1 opakowanie gotowej przyprawy do pasztetów
10. 0,10 kg słoniny w plastrach
11. 5 łyżek kolorowego pieprzu
12. 1 czubata łyżka smalcu
13. Smalec i tarta bułka do formy
14. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć i osuszyć. Warzywa oczyścić i umyć. Mięso i warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Zalać winem i pozostawić na dwa dni, aby się zamarynowało. Po dwóch dniach wyjąć mięso z marynaty, osuszyć i obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Podlać wodą, dołożyć boczek i gotować około dwie godziny. Dodać wątróbki i dusić jeszcze piętnaście minut.
Tosty namoczyć w śmietanie i odcisnąć. Mięso, wątróbki i boczek wyjąć i ostudzić. Razem z tostami zmielić trzykrotnie. Do zmielonego mięsa dodać jajka, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia natłuścić smalcem i obsypać tartą bułką. Nałożyć masę mięsną i przykryć plastrami słoniny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec pasztet przez godzinę. Po godzinie zdjąć z wierzchu słoninę i posypać kolorowym pieprzem. Zapiekać jeszcze około dziesięć minut.