Składniki

1. 1,5 kg fileta z indyka
2. Pół pęczka zielonej pietruszki
3. 1 gałązka świeżego oregano
4. 2 gałązki świeżego rozmarynu
5. 2 gałązki świeżego tymianku
6. Pół szklanki bulionu drobiowego
7. 4 łyżki oliwy
8. Sól, pieprz, sos chrzanowy
9. 12 ząbków czosnku

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Uformować pieczeń. Obwiązać nitką.
Ząbki czosnku obrać, zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać. Mięso ponacinać i w dziurki powciskać ząbki czosnku. Posiekane zioła połączyć z oliwą; bulion podgrzać.
Mięso przełożyć do brytfanki, podlać ciepłym bulionem a wierzch pieczeni posmarować mieszanką ziołową. Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza i wstawić brytfankę z mięsem i w tej temperaturze piec około 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około godziny.
Podawać z sosem chrzanowym.