Składniki:

1. 2 kg mostka cielęcego
2. 10 dag cielęcej wątróbki
3. Pół szklanki mleka
4. 1 czerstwa bułka
5. 2 jajka
6. 4 łyżki masła
7. 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
8. Gałka muszkatołowa
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mostek umyć, osuszyć i natrzeć solą. Ostrym nożem oddzielić skórę od żeber tak, aby powstała kieszeń.
Wątróbkę wymoczyć. Bułkę zalać mlekiem. Oddzielić żółtka od białek. Mięso wątróbki osuszyć i przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmielić także odciśniętą bułkę. Żółtka utrzeć z połową masła i dodawać w trakcie ucierania wątróbkę z bułką. Po zmieleniu, masę mięsną wymieszać z posiekaną zieloną pietruszka. Przyprawić do smaku sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem a także gałka muszkatołową. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą wątróbkową. Farszem napełnić przygotowaną kieszeń, spiąć brzegi wykałaczkami a całą porcję ciasno obwiązać nitką. Ułożyć mostek w brytfance i obłożyć wiórkami masła, podlać wodą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i wstawić mięso na około 1.5 Godziny. W trakcie pieczenia polewać pieczeń powstałym sosem.