Meble gastronomiczne muzą być odpowiednio dostosowane. Materiał z jakiego są wykonane musi być bardzo odporny na uszkodzenia i zniszczenia. Powinien być również wodoodporny i absolutnie nie może być łatwopalny. Takie kwestie są bardzo ważne w kuchni, w której warunki nie zawsze są najbardziej sprzyjające. Materiał musi być również odpowiedni do kontaktu z żywnością. Nie może być pokryty żadnymi toksycznymi substancjami. Złym pomysłem są również blaty, które mogłyby się ukruszyć. Dobrym wyborem będą metalowe meble. Są one niezwykle odporne i posłużą przez wiele lat. Pozostają również obojętne dla żywności. Nie wpłyną na nią negatywnie. Jest to bardzo istotne ponieważ właściciele restauracji odpowiadają za zdrowie wielu ludzi, których karmią. Wszystkie standardy bezpieczeństwa powinny być zachowane. Nie ma tu miejsca na niedopatrzenia i ustępstwa. Każdy szczegół jest istotny i powinien być dopilnowany. Na jakości nigdy nie można oszczędzać, powinna być priorytetem każdego właściciela gastronomii.