Kwasy omega 3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Kwasy te należą  do nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Wiele badań naukowych potwierdza, iż kwasy omega 3 wykazują działanie przeciwnowotworowe, głównie w przypadku raka piersi, prostaty czy okrężnicy. Kwasy omega 3 zatrzymują procesy starzenia się komórek, co wpływa na zachowanie młodości. Prozdrowotne działanie, jakie wykazują kwasy omega 3, polega również na obniżaniu trójglicerydów we krwi, co ma wpływ na regulację poziomu cholesterolu. Regulując gospodarkę lipidową, kwasy omega 3 mają dobroczynny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. Kwasy omega 3 wpływają również na rozwój układu nerwowego oraz zmysłu wzroku. Wszystkie pozytywne cechy, jakie wymieniono powyżej, powinny przekonać nas, abyśmy wprowadzili do jadłospisu produkty bogate w kwasy omega 3. Najbogatszym źródłem tych nienasyconych kwasów tłuszczowych są przede wszystkim ryby morskie, skorupiaki, orzechy włoskie, a także oleje roślinne.