Składniki:
1. 2 piersi z kurczaka
2. 4 duże plastry surowej szynki wędzonej
3. 4 liście z kapusty włoskiej (blanszowane)
4. Puszka pomidorów lub kilka świeżych
5. 1 szklanka drobiowego bulionu
6. 1 cebula
7. 4 ząbki czosnku
8. Kilka listków bazylii
9. 1 łyżka sklarowanego masła
10. 1 łyżka oliwy
11. Sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, czosnek obrać i drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać pomidory, posiekaną bazylię, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dusić piętnaście minut.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i lekko rozbić. Posolić, zawinąć w plastry szynki i ułożyć na liściach kapusty. Na mięsie ułożyć cebulę i zawinąć w liście jak gołąbki. Ułożyć w rondlu, podlać bulionem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Polać gorącym sosem pomidorowym i podawać z ziemniakami lub pieczywem.