Składniki:

1. 30 dag mielonej wołowiny
2. 10 dag tłustego boczku
3. 1 cebula
4. 1 jajko
5. 1 łyżka musztardy
6. 1 łyżeczka sosu Worcester
7. Majeranek
8. Bazylia
9. 1 szklanka bułki tartej
10. olej
11. 3 łyżki koncentratu pomidorowego
12. 1 żółta papryka
13. 1 czerwona papryka
14. 2 łyżki margaryny
15. 2 łyżki mąki
16. kilka łyżek mleka
17. 1 szklanka bulionu
18. 1 cebula
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Boczek drobniutko posiekać i wraz z jajkiem wymieszać z mieloną wołowiną. Dodać obraną i drobno posiekaną cebulę, musztardę, bułkę tartą i przyprawy i wyrobić gładką masę,z której następnie formować owalne, płaskie kotlety. Smażyć je na z obu stron na rumiany kolor.
Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne i posiekać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na rozgrzanej margarynie zeszklić cebulę, dodać paprykę i przecier pomidorowy, podlać mlekiem zmieszanym z bulionem i dusić aż zmiękną warzywa. Doprawić do smaku. Kotlety podawać polane sosem.