Składniki:
1. 1 kilogram schabu bez kości
2. 20 dag cebulek szalotek
3. Niepełne pół litra bulionu
4. 3 jabłka (kwaskowe)
5. Cynamon mielony
6. Gałka muszkatołowa mielona
7. Goździki mielone
8. Cukier
9. Olej do wysmarowania formy
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć i wysuszyć. Natrzeć solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Oprószyć pozostałymi przyprawami i zawinąć w folię aluminiową; pozostawić na noc w chłodnym miejscu (w lodówce).
Na drugi dzień mięso odwinąć z folii, lekko opłukać (ewentualnie można obwiązać nitką) i ułożyć w natłuszczonej foremce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 75 minut. W trakcie pieczenia podlewać mięso bulionem. Po wyjęciu i ostudzeniu, mięso można zawinąć w folię i zamrozić. Przed podaniem rozmrozić, ułożyć w brytfance, obłożyć obranymi i pokrojonymi szalotkami i jabłkami i zapiekać przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.