Wśród kaw największą popularność w naszym kraju ma kawa po turecku. Jest to kawa świeżo palona zalewana wodą. Jednakże to espresso przyrządzane ze świeżo palonej kawy jest bazą do przyrządzania kaw w kawiarni. Prawidłowo przyrządzona kawa biała składa się w 1/3 z espresso, w 1/3 z gorącej wody i w 1/3 z ciepłego bądź zimnego mleka. Innym bardzo popularnym napojem jest cafe latte. Prawidłowo cafe latte składa się z jedwabiście spienionego, ciepłego mleka oraz espresso. Ważny w przyrządzaniu latte jest sposób spieniania mleka. Prawidłowo mleko powinno być spieniane przez około 8 sekund. Należy pamiętać, że prawidłowa temperatura mleka przy spienianiu to około 55-65 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura może sprawić, że mleko będzie gorzkie. Należy również zadbać, by spienione mleko było gładkie, a na jego powierzchni nie pozostawały bąble powietrza. Kawa latte jest serwowana w szklankach i najczęściej jest warstwowa. Górna warstwa składa się z spienionego mleka, środkowa warstwa to espresso, natomiast dolna warstwa to gorące mleko.