Od kiedy żywność może być pakowana próżniowo wzrósł strach przed substancjami, które powodują, że nie traci ona na aromacie, smaku i jakości. Jednym z takich substancji jest furan.
Furan to związek, który tworzy się nie tylko podczas próżniowego pakowania żywności, ale także podczas pasteryzacji np. słoiczków z żywnością dla niemowląt, piwa, grillowania potraw czy smażenia w wysokich temperaturach. W organizmie człowieka furan wchłania się w jelitach oraz przez układ oddechowy. Ulega kumulacji w wątrobie i nerkach. Wykazuje działanie uszkadzające komórki i sprzyjające rozwojowi raka.
Występowanie tej substancji w słoiczkach z żywnością dla dzieci można ukrócić gotując samodzielnie, ale jak pozbyć się go z kawy? Przecież niczym jej nie zastąpimy?
Cóż, w przypadku kawy, która nawet świeżo mielona czy kawa do ekspresów kapsułkowych, zawiera dużo furanu, wystarczy odczekać 1-2 minuty zanim się ją wypije. Furan jest związkiem, który szybko się ulatnia. Poza tym by się otruć musielibyśmy wypijać kilkanaście kaw dziennie. Także z umiarem, kawosze, z umiarem!