Karp smażony stanowi główne danie popisowe niejednej gospodyni domowej w okresie świątecznym. Trudno sobie wyobrazić tradycyjną polską wigilię bez obecności karpia na stole. Opcja smażona nie jest jedyna. Można przecież przygotować jeszcze karpia po żydowsku ? czyli w szarym sosie, a także w galarecie, w sąsiedztwie warzyw. Spośród tych wszystkich odmian to właśnie karp smażony uznany został za najlepsze danie. Może wpływ na taki wybór ma chrupiąca panierka, powstająca na rybie w wyniku działania wysokiej temperatury. Chrupiąca panierka na karpiu powstaje tylko dzięki solidnemu doprawieniu ryby bogatymi nutami przypraw. Karp smażony być powinien na dużym ogniu, na głębokim oleju, aby mięso rybie w miarę szybko się ścinało. Karp jest bardzo wygodną rybą do jedzenia, bo jego ości odchodzą w sposób bardzo regularny. Mięso rybie jest soczyste i lśniąco białe wewnątrz. Jeśli zależy nam na jakimś dobrym trunku do tego dania, możemy zdecydować się na białe wino. Na drugi dzień po smażeniu skórka karpia niestety traci swoją chrupkość.
Losowe artykuły:
Przeczytaj także:
Kuchnia molekularna przepisy
Dieta cud- czy coś takiego w ogóle istnieje
od wielu lat kobiety chcą być piękne,szczupłe i najchętniej ciągle młode. dlatego na potrzeby głównie kobiet, a...
DROŻDŻÓWKI Z KONFITURĄ
Składniki:
3 szklanki mąki
5 dag drożdży
12, 5 dag masła
2 jajka
Pół szklanki mleka
Cukier waniliowy
4 łyżki cukru
Skórka otarta z cytryny
1 szklanka gęstej konfitury
1 żółtko do posmarowania drożdżówek
Kilka...