Karp smażony stanowi główne danie popisowe niejednej gospodyni domowej w okresie świątecznym. Trudno sobie wyobrazić tradycyjną polską wigilię bez obecności karpia na stole. Opcja smażona nie jest jedyna. Można przecież przygotować jeszcze karpia po żydowsku ? czyli w szarym sosie, a także w galarecie, w sąsiedztwie warzyw. Spośród tych wszystkich odmian to właśnie karp smażony uznany został za najlepsze danie. Może wpływ na taki wybór ma chrupiąca panierka, powstająca na rybie w wyniku działania wysokiej temperatury. Chrupiąca panierka na karpiu powstaje tylko dzięki solidnemu doprawieniu ryby bogatymi nutami przypraw. Karp smażony być powinien na dużym ogniu, na głębokim oleju, aby mięso rybie w miarę szybko się ścinało. Karp jest bardzo wygodną rybą do jedzenia, bo jego ości odchodzą w sposób bardzo regularny. Mięso rybie jest soczyste i lśniąco białe wewnątrz. Jeśli zależy nam na jakimś dobrym trunku do tego dania, możemy zdecydować się na białe wino. Na drugi dzień po smażeniu skórka karpia niestety traci swoją chrupkość.