Składniki:

1. 1 kg mięsa z piersi indyka
2. 3 szklanki mąki pszennej
3. 8 plastrów boczku
4. 2 jajka
5. 1 papryka
6. 2 łodygi selera naciowego
7. 1 kostka masła
8. 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
9. Przyprawa ziołowa do drobiu
10. 2 łyżki oleju
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mąkę pszenną posiekać z masłem, wbić jedno jako, dodać 3 łyżki zimnej wody i szybko zagnieść kruche ciasto, uformować z ciasta kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na pól godziny. Paprykę i seler naciowy oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim warzywa. Filet z indyka opłukać, osuszyć, rozciąć, aby powstał duży płat. Mięso skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i przyprawą ziołową do drobiu, a następnie rozbić. Na rozbitym mięsie ułożyć plasterki boczku a na nim usmażone warzywa. Zawinąć w roladę i spiąć wykałaczkami. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i wstawić mięsną roladę na około 40 minut.
Ciasto rozwałkować i owinąć w nie mięso, ze skrawków ciasta na wierzchu ułożyć krateczkę i posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec następne 40 minut.