Sekrety dobrej pizzy
Pizza to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Znane jest na całym świecie, podobnie jak spaghetti. Niestety, mnogość lokali we Wrocławiu nie oznacza bynajmniej, że w każdym zjemy placek o najwyższej jakości. Co składa się na sekret udanej pizzy i gdzie dobra pizza Wrocław?
Podstawą każdego placka jest sos pomidorowy, nadający ciastu pożądanej elastyczności i wilgotności. Przetarte pomidory i świeże oregano decydują o niepowtarzalnym aromacie. Żadna pizza nie obejdzie się również bez mozzarelli – ten łagodny, charakterystycznie ciągnący się ser jest jej obowiązkowym składnikiem. O wyjątkowości każdej kompozycji świadczą dodatki, którymi mogą być różnorodne warzywa, takie jak cebula, brokuł, oliwki, kapary. Wyjątkowo dobrze pasują rodzynki, różne mięsa, pikle, a nawet ananas. Nie należy zapominać o prawidłowym sposobie pieczenia. Włosi używają do tego celu specjalnych pieców, w których pizzę kładą na rozgrzanym uprzednio kamieniu.
Wybór pizzerii we Wrocławiu jest bardzo szeroki. Wśród nich są także lokale prowadzone przez rodowitych Włochów. Najlepsza pizzeria Wrocław z pewnością będzie oblegana przez klientów, zatem szukając najlepszej pizzy wybierzmy popularne miejsce. Pamiętajmy o wcześniejszym zarezerwowaniu stolika.