Składniki:

Ciasto:
40 dag mąki
3 dag drożdży
12,5 dag margaryny
Pół szklanki mleka
Pół szklanki cukru
Skórka otarta z cytryny
Sól, kurkuma
Nadzienie:

10 dag marcepana
20 dag migdałów
5 dag kandyzowanych wiśni
10 dag brązowego cukru
6 łyżek dżemu brzoskwiniowego
Cukier puder

Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże dodać łyżeczkę maki i cukru, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i odrobiną kurkumy, dodać utarte z cukrem żółtka, rozpuszczoną margarynę i rozczynione drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Migdały zmielić, zmiksować z marcepanem, dżemem i cukrem, dodać wiśnie.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, na cieście rozsmarować masę migdałową i zawinąć w roladę. Zwinięte ciasto ponacinać dosyć głęboko, co 2 centymetry.
Ciasto przenieść na blachę tak, aby utworzyć okrąg z nacięciami na górze.
Ciasto upiec w temperaturze 190 stopni (piec około godziny). Po 30 minutach pieczenia posmarować ciasto białkiem wymieszanym z dżemem.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.