Składniki:
3 szklanki mąki
5 dag drożdży
12, 5 dag masła
2 jajka
Pół szklanki mleka
Cukier waniliowy
4 łyżki cukru
Skórka otarta z cytryny
1 szklanka gęstej konfitury
1 żółtko do posmarowania drożdżówek
Kilka łyżek grubego cukru (trzcinowego) do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać pół szklanki lekko podgrzanego mleka i pół łyżki cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym i otartą skórką cytrynową, dodać do mąki i wyrobić gładkie lśniące ciasto dodając stopione i przestudzone masło. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Z placka wyciąć foremką dosyć duże ciastka. Na połowie wyciętych ciastek nakładać konfiturę, przykrywać resztą ciastek i zlepić brzegi. Jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać grubym cukrem. Piec około pół godziny (180 stopni).