Zgaga to problem bardzo wielu osób. Nieprzyjemne, a często wręcz bolesne pieczenie w gardle i przełyku występuje, kiedy zawierające kwas solny soki żołądkowe wypływają z chronionego specjalną błoną żołądka do pozbawionych takiej ochrony wyżej położonych elementów przewodu pokarmowego. W skrajnych przypadkach zgaga jest przyczyną bezsenności oraz trudności w jedzeniu i połykaniu. Jako przyczyny tej dolegliwości lekarze wskazują nadmiar cukru w diecie oraz nieregularne posiłki, na wystąpienie zgagi narażeni są również palacze i amatorzy wysokoprocentowych trunków. Według niektórych badań skłonność do zgagi może być dziedziczna i wynikać z nieprzystosowania żołądka do typowej diety współczesnego człowieka.
W celu uwolnienia się od bólu i pieczenia znanych jest wiele ludowych remediów, takich jak picie roztworu sody oczyszczonej, która neutralizuje kwas solny, jednak najskuteczniejszym sposobem usunięcia dolegliwości jest specjalna dieta odkwaszająca, która ogranicza produkcję kwasu solnego przez znajdujące się w żołądku gruczoły. Instrukcje stosowania różnorodnych diet mających przynieść taki skutek można znaleźć w internecie. Jednak w przypadku silnej, przewlekłej zgagi jedynie odżywianie się zgodnie z zaleceniami wykwalifikowanego dietetyka przyniesie trwałą ulgę. Posiłki przygotowane na podstawie przepisów z internetu mogą być smaczne i zdrowe, jednak tylko dieta odkwaszająca dostosowana do indywidualnych uwarunkowań pacjenta będzie w pełni skuteczna. Jednorazowy wydatek na profesjonalną poradę z pewnością zwróci się w postaci spokojnych nocy i komfortu jedzenia.