Decydując się na własną produkcję alkoholu, powinniśmy dobrze zapoznać się z tym temat. Zapoznanie się z podstawowymi elementami produkcji, pozwoli nam na osiągnięcie zadowalającego efektu. Destylator do alkoholu zazwyczaj składa się z kociołka lub kega, który stoi na taborecie grzewczym, a także chłodnicy z termometrem, z której skrapla się gotowy produkt. Dobrze, gdy destylator wykonany jest z miedzi lub innej stali kwasoodpornej. Dzięki temu nie mam obaw, że alkohol będzie miał metaliczny posmak. Kolejnym ważnym aspektem przed przystąpieniem do samodzielnego przygotowywania alkoholu, jest opracowanie receptury zacieru. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów i porad. Ważne jest to, aby nie trzymać się kurczowo przeczytanych przepisów. Alkohol ma odpowiadać nam samym, dlatego jeżeli czujemy, że jest zbyt intensywny, to możemy następnym razem trochę poeksperymentować ze składem zacieru. Ogromne znacznie przy konstruowaniu zacieru ma dobór drożdży. Bez wątpienia najlepsze są gorzelnicze.
Losowe artykuły:
Przeczytaj także:
Produkty wegańskie sklep internetowy
Produkty wegańskie sklep internetowy to świetna propozycja dla osób, które obecnie są na diecie wegańskiej lub też zamierzają zmienić swój dotychczasowy sposób odżywiania się....
Dieta pudełkowa Warszawa
Dieta pudełkowa
Większość z nas marzy o pięknym i szczupłym ciele. Aby to osiągnąć stosujemy różnego rodzaju diety i ćwiczenia.
Ostatnimi czasy coraz popularniejsza staje się...