W dzisiejszych czasach, bardzo wiele owoców jest dostępnych w sklepach przez cały rok. Duża dostępność cytrusów powoduje, że dobrym sposobem na ich wykorzystanie jest cytrynówka. Jest to nalewka robiona na bazie skórek z cytryn oraz ich soku. Robiona na bazie cukru bądź miodu, dobra cytrynówka ma w swoim składzie odpowiednio mocny alkohol, taki jak wódka lub spirytus. Należy uważać, aby do jej wykonania nie używać pestek, ponieważ może to spowodować gorzkawy posmak. Cytrynówka może być lepsza, jeżeli dodamy do niej dodatkowych przypraw lub ziół, jak na przykład kardamon, imbir czy mięta. Wszystko jednak zależy od indywidualnych gustów i kubków smakowych. Cytrynówka charakteryzuje się głębokim, szlachetnym smakiem, dzięki czemu jest bardzo popularna wśród miłośników smakowych alkoholi. Dla osób, które nie chcą bądź nie potrafią zrobić jej samemu, wprowadzono do sprzedaży gotowy produkt, który można kupić obecnie w wielu sklepach spożywczych i alkoholowych. Niestety, gotowa cytrynówka nie może równać się ze smakiem tej robionej własnoręcznie.