Szarlotka – pyszne ciasto i znana cukiernia
Każdy z nas ma na pewno swoje ulubione ciasto, które przypomina mu smak dzieciństwa, chwile beztroski i radości. Dla niektórych będzie to wspaniały blok czekoladowy, który w czasach, kiedy nic nie było w sklepach, mama lub babcia potrafiła przygotować z dnia na dzień. Dzieci uwielbiały ten słodki smak i chrupkość biszkoptów, które podjadały z szafki. Dla innych smakiem dzieciństwa jest oczywiście szarlotka.
W nawiązaniu do tych pysznych wspomnień powstała Cukiernia Szarlotka Kielce, w której spałaszujemy nie tylko szarlotkę, ale też wiele innych ciast i ciasteczek. Warto wybrać się tu z najbliższymi, gdyż każdy znajdzie tu swoje ulubione słodycze.
Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie możemy wybrać się do Cukierni Szarlotka, możemy spróbować przygotować pyszną szarlotkę w domowym zaciszu. Poniżej krok po kroku jak zrobić to bardzo smaczne i wyjątkowo proste ciasto.
Najlepiej przygotować sobie na stole wszystkie składniki, których będziemy używać. Przyda się nam więc mąka, masło, cukier, proszek do pieczenia i jajka. Podstawą są oczywiście ulubione jabłka- renklody czy lobo kupimy na straganie lub w sklepie. Jabłka dokładnie umyjmy i pozbądźmy się nasionek oraz skórek. Możemy pokroić je na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odsączyć.
W misce utrzyjmy masło z mąką, dodając jajko. Jeśli robimy ciasto na kruchym spodzie, nie musimy używać miksera, a jedynie zagniatamy ciasto aż powstanie masa. Wsadźmy ją do lodówki na pół godziny, aby odpoczęła, a następnie rozwałkujmy na stole na grubość 1 cm. Wyłóżmy na blaszkę i pieczmy przez około 15 minut. Wyjmijmy z piekarnika, połóżmy na cieście nasze jabłka i zapieczmy przez kolejne 25 minut. I gotowe- proste i pyszne ciasto dla całej rodziny.