Składniki:
1. 1,5 kg surowego boczku
2. 8 ząbków czosnku
3. 4 łyżki oliwy
4. 3 łyżki białego wytrawnego wina
5. 1 łyżka suszonego tymianku
6. 1 łyżka suszonego majeranku
7. 1 łyżka suszonego oregano
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Oliwę, białe wytrawne wino i czosnek wymieszać i natrzeć powstałą pastą boczek. Posypać solą, pieprzem i zmieszanymi ziołami. Całość odstawić na około dwanaście godzin do lodówki. Po tym czasie mięso zrolować i związać ciasno nitką.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Mięso włożyć do brytfanki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 90 minut.