Przyznać trzeba, że kuchnia orientalna, ze szczególnym wskazaniem na Daleki Wschód, robi w Europie i USA w ostatnich latach prawdziwą furorę, a my zachwycamy się na wiele sposobów różnymi potrawami kuchni tajskiej, chińskiej, czy też wietnamskiej. Skąd bierze się w nas ta fascynacja? Przede wszystkim stąd, że kuchnia azjatycka dostarcza nam zupełnie innych smaków niż te, które powiązane są bezpośrednio z europejskimi daniami. Dlatego też, chętnie je wykorzystujemy, tworząc naprawdę ciekawe dania. A jakie smaki w potrawach azjatyckich działają na nas najlepiej pod każdym względem? Przede wszystkim, warto zwrócić uwagę na rolę, jaką odgrywa mieszanie elementów słodkich, kwaśnych i pikantnych. W kuchni europejskiej jest to niespotykane. Po drugie, pikantność uzyskuje się dzięki zupełnie innym środkom niż w Europie. Tu dominuje przede wszystkim imbir połączony z ostrą papryką, ale to ten pierwszy nadaje smak. Ponadto, stosuje się tak oryginalne składniki, jak sos sojowy, rybny, trawę cytrynową, czy też mleko kokosowe, które dają naprawdę ciekawy efekt pod względem smaku potrawy.
Losowe artykuły:
Przeczytaj także:
Odwrócona osmoza
Źródła wody pitnej na Ziemi gwałtownie się kurczą i jest to, niestety, naukowo potwierdzony fakt. Dlatego bardzo znacząco wzrosło zainteresowanie innymi sposobami pozyskiwania wody...
Dieta jako kluczowa terapia wspierająca leczenie chorób wątroby
Wątroba to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele, pełniący wiele funkcji, takich jak produkcja żółci, detoksykacja organizmu, magazynowanie składników odżywczych czy też metabolizowanie...